Lagere maandlasten door een taxatierapport?

Ben geen dief van je eigen portemonnee!

Je hypotheekrente bestaat uit een basisrente met diverse risico-opslagen.

Een van die risico-opslagen heeft te maken met de verhouding tussen de schuld en de waarde van de woning bij het aangaan van een hypotheek.

Banken hanteren deze opslag ter compensatie van een eventueel verlies ? bij een gedwongen verkoop. Hoe groter het verschil, hoe minder risico de bank loopt.

De opslag kan oplopen tot 0,5% of meer. Afhankelijk van de hoogte van de hypotheek kan dat wel honderden euro’s per jaar extra kosten, terwijl dat wellicht helemaal niet meer hoeft.


Bijvoorbeeld:

In 2012 heb je je huis ? gekocht voor € 250.000 en de hypotheek was € 260.000. De rente is gebaseerd op een verhouding van: € 260.000/ € 250.000 = 104%. Dit is meer dan 90% van de waarde en daarom krijg je de hoogste opslag ?.

In 2019 is de waarde van de woning bijvoorbeeld gestegen naar € 350.000.-. Daarnaast heb je wat ingelost op de hypotheek en deze is nu € 235.000. De verhouding is 67%.

En daar hoort een lagere risico-opslag bij ?! De bank loopt immers minder risico over de hypotheek. De bank in dit voorbeeld kent een risico-opslag van 0% (weg risico-opslag ?).
Op jaarbasis is dat toch € 1.175,- en daar hoef je bijna niks voor te doen…


Kijk daarom op de website ? van je geldverstrekker voor de staffels en of je wellicht in aanmerking komt voor een rente-korting.
Iedere bank heeft zijn eigen voorwaarden.

Dus iedereen die minder wil betalen: bel een hypotheekadviseur en laat hem bekijken of je
geld ? kunt besparen! Of mail ? ons en wij helpen je vooruit.

Indien de verhouding positief is veranderd, zul je dat moeten aantonen. Dat kan bijvoorbeeld door het overleggen van een gevalideerd taxatierapport.

En dan mag je ons ☎, ?, ? of ✍. Wij helpen je uiteraard graag met een door iedere geldverstrekker erkend gevalideerd taxatierapport!

Opdrachten via deze post belonen wij met een extra korting van € 100,00 op het rapport.
Codenaam: #wegmetderenteopslag!

Tot snel bij jou thuis!

Dick Hendrix
NVM Taxateur, eigenaar Hendrix & Huybregts