Kamerverhuur zonder “vergunning”

Hospitaverhuur is een huurvorm waarbij een verhuurder een deel van zijn woning verhuurt. De huurder woont onzelfstandig en hij huurt een of meerdere kamers in de woning. In Eindhoven noemen ze hospitaverhuur ook wel inwoning.

Het interessante is dat je geen vergunning nodig hebt voor hospitaverhuur zolang je aan de voorwaarden voldoet. En zelfs als je een woning huurt van een woningcorporatie dan kun je een kamer verhuren. 

Voor een eigen woning geldt:
Als je eigenaar bent van een woning en daarin, alleen of met je gezin, minimaal één jaar in dezelfde gezinssamenstelling woont, is het toegestaan om aan maximaal één persoon, eventueel samen met maximaal 2 kinderen van deze persoon, één of meer kamers in die woning te verhuren. 

Voor een sociale huurwoning geldt:
Ook als je een woning huurt van een woningcorporatie en daarin, alleen of met je gezin, minimaal één jaar in dezelfde gezinssamenstelling woont, is het toegestaan om aan maximaal één persoon, eventueel samen met maximaal 2 kinderen van deze persoon, één of meer kamers in die woning te verhuren. 
Meld dit dan wel aan de woningcorporatie van wie je de woning huurt. 
Wat is het addertje onder het  gras? Je mag je huurder niet zelfstandig over alle noodzakelijke woonvoorzieningen laten beschikken. Dus hij mag bijvoorbeeld niet een eigen keuken, eigen toilet en een eigen bad-/doucheruimte hebben. Als dat wel het geval is, is er sprake van woningsplitsing. En dit is zonder vergunning niet toegestaan.

Vanwege het grote kamertekort stimuleert de gemeente Eindhoven hospitaverhuur. Heb je interesse om host te worden en tijdelijk een kamer te verhuren? Dan kun je terecht bij https://hospihousing.com/nl/. Hospi Housing is een platform dat vraag en aanbod koppelt en verhuurders begeleidt bij het tijdelijk verhuren van een kamer in huis.